در این مطلب قصد داریم به مشکلات کارگاه چاپ سیلک بپردازیم. مشکلاتی که در حین انجان چاپ ممکن است برای چاپ گران پیش آید و باعث ناراحتی و مشکل در چاپ گردد.
مشکلات در چاپ به مرور زمان و با تجربه شدن چاپگران کمتر می شود اما در ابتدای کار به شدت آزار دهنده است.
از چاپ سیلک برای چاپ بر روی نایلون تبلیغاتی ، بگ پارچه ای ، انواع پارچه کارتن و فلز و … استفاده می شود. اما چاپ بر روی هر کدام از این موارد نیاز به تخصص خاص دارد. اما اکثر کارگاه های چاپ برای نایلون های تبلیغاتی و ساک دستی چاپ انجام میدهند و ما بیشتر در این مطلب به این موارد اشاره داریم.
ضمن اینکه باید توجه داشته باشید که برای چاپ از چه رنگی استفاده می کنید. معمولا برای چاپ از رنگ های مختلفی استفاده می شود که هر کدام دارای خصوصیات خاص خود هستند
مشکلات کارگاه چاپ درساخت شابلون
شاید بتوان گفت که مشکل در ساخت شابلون رایج ترین مشکلات کارگاه چاپ تازه کار در این شغل می باشد. برای ساخت شابلون مناسب ابتدا باید توری با کشش مناسب بر روی چارچوب فنر شده و مانند طبل محکم و دارای کشش خوب و مناسب باشد.
مهمترین قسمت ساخت شابلون کشیدن لاک روی توری می باشد. لاک ها از سه جز تشکیل شده است. قسمت اول خود لاک می باشد و یک بطری کوچک به عنوان حساس کننده و یک بطری با نام سخت کننده نیز در قوطی لاک وجود دارد. از سخت کننده در صورت نیاز پس از ساخت شابلون استفاده می شود و در مراحل ساخت نباید از سخت کننده استفاده کرد.
از حساس کننده باید به نسبت دقیق در لاک استفاده کرد. اکثرا تمام مشکلات در ظاهر کردن طرح بر روی شابلون به خاطر نسبت غلط حساس کننده و لاک می باشد. نسبت 1 به 7 یا 1 به 10 معمولا برای مخلوط کردن استفاده می شود. یعنی به ازای 10 واحد لاک 1 واحد حساس کننده باید اضافه شود.
پس از مخلوط کردن لاک و حساس کننده آن را روی شابلون به صورت یکنواخت می کشیم و در جایی تاریک قرار می دهیم تا خشک شود. پس از خشک شدن روی میز نور قرار می دهیم.
اگر از حساس کننده کمتری در ترکیب لاک استفاده کرده اید باید زمان نوردهی را افزایش دهید و اگر از حساس کننده بیشتری در ترکیب لاک استفاده کرده اید باید از زمان کمتر نوردهی استفاده کنید.
زمان نوردهی با توجه به میزان و شدت نور در میز نور می باشد و کاملا یک عدد تجربی است. بهتر است برند لاک خود را تغییر ندهید و فقط با یک برند لاک کار کنید. میزان حساس کننده را هم نسبت ثابتی قرار دهید. حالا با نوردهی به شابلون با زمان های مختلف ببینید چه زمانی بهترین حالت است و طرح به خوبی باز می شود و به عدد زمان طلایی در ساخت شابلون در کارگاه خود برسید.
پیشنهاد میکنم از محصولات استفاده از نایلون های عمومی دیدن فرمایید
مشکل چاپ و هزینه شابلون
در بازار رقابتی امروز و با اضافه شدن تعداد کارگاه های چاپ سیلک قیمت و خدمات چاپ برای رقابت کاهش پیدا کرده است. برخی از کارگاه های چاپ هزینه شابلون را از مشتری نمی گیرند در حالی که هزینه توری و … در شابلون بالاست. از این جهت یکی از مشکلات کارگاه چاپ سیلک رقابت در هزینه هاست.
اگر شما بخواهید برای هر طرح یک شابلون بسازید با توجه به هزینه بالای توری چاپ باید هزینه شابلون زیادی را از مشتری بگیرید که شما را از بازار رقابتی خارج می کند. بهترین کار شستن شابلون پس از چاپ است. شما باید با هر توری چاپ بیش از 10 الی 20 طرح مختلف را چاپ کنید.
شستشو اگر اصولی انجام نشود کاری سخت و طاقت فرساست. برای شستشوی شابلون ابتدا بلافاصله پس از چاپ رنگ را از شابلون خارج کنید. با بنزین و ریتاردر رنگ داخل شابلون را کاملا پاک کنید به صورتی که هیچ اثری از رنگ داخل شابلون دیده نشود. سپس با تاید و یک اسکاج نرم هر دو طرف شابلون را بشویید. این کار کمک زیادی به رها شدن لاک از توری می کند. سپس محلول سیکلو هگزان را با آب پاش روی دو طرف توری اسپری کنید و ده دقیقه صبر کنید تا لاک از طوری جدا شود. سپس با اسکاج یا دستمال نرم به شستشوی شابلون بپردازید.طبیعتا لاک باییید به طور کامل با این روش از روی شابلون پاک شود.
شابلون هایی که در آن از محلول سخت کننده استفاده شده است شستشوی سخت تری دارند. لذا حدالامکان از سخت کننده استفاده نکنید. سخت کننده فقط برای چاپ اورینت و طرح هایی که چاپ بالای 10 هزار عدد دارند مورد استفاده قرار می گیرد.


مشکلات کارگاه چاپ در پخش شدن رنگ
یکی در از مشکلات کارگاه چاپ سیلک در چاپ، پخش شدن رنگ چاپ است.یکی از دلایل وقوع چنین اتفاقی رقیق بودن رنگ چاپ می باشد.بهتر است رنگ چاپ را کمی غلیظ تر کنید. از دیگر مواردی که می تواند باعث بروز این مشکل شود استفاده از توری غلط برای چاپ است.
برای چاپ روی پلاستیک بهتر است از توری 120 استفاده شود. چون نایلون هیچ رنگی را جذب نمی کند باید ریزترین توری چاپ استفاده شود تا مشکل پخش شدن رنگ اتفاق نیفتد. کیسه های پارچه ای سوزنی به دلیل جذب رنگ باید با توری 90 یا 77 چاپ شود. البته بسته به نوع رنگ مصرفی در رنگ های طلایی و نقره ای این شماره توری برای این رنگ ها متفوت است. برخی از رنگ های طلایی و نقره ای دارای اکلیل های درشت تر هستند که برای چاپ نیاز به توری 55 داریم. برای چاپ اورینت هم باید توری زیر 40 استفاده شود.
یکی دیگر از دلایل پخش شدن رنگ نیز می تواند به فشار اسکویجی مرتبط باشد. اگر از دستگاه برای چاپ سیلک استفاده می کنید و غلظت رنگ مناسبی دارید بهتر از فشار اسکویجی را تنظیم کنید. اگر به روش دستی چاپ می زنید بهتر است از فشار دست کمتری استفاده کنید.
پیشنهاد میکنم از محصولات طراحی بر روی نایلون ها دیدن فرمایید
چند نکته برای کارگاه های چاپ
اگر از ریتاردر برای چاپ استفاده می کنید حتما از ماسک استفاده کنید. همچنین کارگاه های چاپ باید دارای تهویه مناسب باشند. به هیچ وجه در محیط های کوچک و زیر زمینی با کمترین تهویه از ریتاردر استفاده نکنید.
هنگام شستشوی شابلون حتما از دستکش استفاده کنید.
به هیچ وجه از فندک و جرقه در محیط های بسته که فضا آغشته به ریتاردر است استفاده نکنید.
از مایعات به خصوص آبمیوه و شیر استفاده کنید. ریتاردر دارای سموم زیادی است که از طریق مجاری تنفسی وارد ریه می شود. برای دفع آن از بدن نیاز به مایعات زیاد است که شیر و آبمیوه از بهترین گزینه ها در این زمینه هستند تا میزان آسیب به نیرو های چاپ را تا حدالامکان کاهش دهد.